فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه مرادی، کیهان لطفی، مهران نوری*، غلامرضا عسکری صفحات 1-7
    مقدمه
     چاقی ذخیره بیش از حد انرژی به صورت چربی است که یک مشکل جدی پزشکی، اجتماعی و اقتصادی می باشد. از جمله عوامل موثر بر چاقی می توان به موقعیت جغرافیایی، محیط، اثرات ژنتیک، عدم تعادل انرژی، رژیم غذایی نامناسب و عدم فعالیت بدنی اشاره کرد. نشان داده شده است که عصاره دانه قهوه سبز از طریق تغییر سطح آدیپونکین پلاسما، توزیع چربی بدن و کاهش غلظت اسید چرب می تواند بر وزن اثرگذار باشد. با توجه به موارد بیان شده، مطالعه حاضر با هدف خلاصه کردن اطلاعات حاصل از مقالات کارآزمایی بالینی و آزمایشگاهی مربوط به بررسی اثر مکمل یاری با قهوه سبز بر وزن هریک از پارامترهای مرتبط با چاقی انجام شد.
    روش ها
    به منظور انجام این پژوهش، مطالعات انجام شده مرتبط با اثر دریافت مکمل قهوه سبز بر کاهش وزن از بین مطالعات منتشرشده در بین سال های 1990 تا 2018 از پایگاه های داده PubMed، Scopus، ISI و Google Scholar با کلیدواژه های Green Coffee، Green Coffee Extract، Roasted Coffee، Decaffeinated Coffee، Chloronergic Acid، Obesity، Overweight، Body Fat Percent، BMI، Abdominal Fat، Antiobesity Agent، Weight Loss، Weight Decrease، Weight Gain و Weight Control استخراج شدند.
    یافته ها
    مکانیسم دقیق اثرات عصاره قهوه سبز بر کاهش وزن، شاخص توده بدنی و درصد چربی بدن ناشناخته می باشد. یافته ها نشان می دهند که اسیدهای کلروژنیک به دلیل خواص آنتی اکسیدانی متعددی که دارند و با تاثیر بر فاکتورهای ضد التهابی می توانند تاثیر عمده ای بر تغییرات وزن داشته باشند که این تغییر می تواند خود را به صورت کاهش وزن، شاخص توده بدنی و یا سایر پارامترها نشان دهد. از سوی دیگر در برخی از مطالعات، اثرات ضد چاقی عصاره دانه قهوه سبز بر تغییرات بیان تکثیر پراکسی زوم آلفای کبدی گزارش شده است.
    نتیجه گیری
    قهوه سبز می تواند با اثرگذاشتن بر متابولیسم چربی و گلوکز که شامل کاهش جذب گلوکز و در نتیجه کاهش انسولین سرم، مهار فعالیت گلوکز 6-فسفاتاز و همچنین سرکوب جذب چربی، کاهش لیپوژنز و افزایش لیپولیز می باشد، منجر به کاهش وزن، درصد چربی و شاخص توده بدنی (BMI: Body Mass Index) شود.
    کلیدواژگان: اضافه وزن، چاقی، چاقی شکمی، درصد چربی بدن، قهوه دکافئینه، قهوه سبز، عصاره قهوه سبز
  • یعقوب حاجی زاده، قاسم کیانی فیض آبادی *، عارف رضایی، علی صارقی حسن آبادی، سعید فدایی، محمد درویش متولی، حسین کریمی منجرمویی صفحات 8-16
    مقدمه

     بازیافت از عناصر اصلی مدیریت پسماند می باشد. در برنامه ریزی بازیافت می بایست برآورد درستی از میزان آگاهی، نگرش و عملکرد جامعه داشت. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد زنان شهر حسن آباد استان اصفهان در زمینه بازیافت پسماند انجام شد.

    روش ها

     مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی حاضر با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته ای که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید گردید، انجام شد. جامعه هدف این پژوهش را زنان شهر حسن آباد استان اصفهان تشکیل دادند. بدین منظور از پنج منطقه شهر (شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز) ، دو خوشه به شکل تصادفی انتخاب گردید که هر خوشه شامل یک محله بود و از هر محله، 25 خانوار انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفت. شایان ذکر است که این پرسشنامه شامل پنج بخش اطلاعات دموگرافیک، آگاهی، نگرش، عملکرد و میزان رضایتمندی می باشد. در انتها، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 9/10±37/38 سال بود. همچنین سطح آگاهی 20 درصد از زنان ضعیف، 4/38 درصد متوسط و 6/41 درصد خوب بود. از سوی دیگر 8/24 درصد از شرکت کنندگان دارای نگرش ضعیف، 48 درصد دارای نگرش متوسط و 2/27 درصد دارای نگرش خوب نسبت به امر بازیافت بودند. در مورد عملکرد افراد نیز 6/49 درصد دارای عملکرد ضعیف، 4/34 درصد عملکرد متوسط و 16 درصد دارای عملکرد خوب بودند. شایان ذکر است که در این مطالعه بین فاکتورهای اجتماعی- دموگرافیک از جمله سن، تحصیلات و بعد خانواده با آگاهی، نگرش و عملکرد افراد ارتباط معناداری مشاهده گردید. میزان رضایتمندی جامعه مورد مطالعه از عملکرد مدیریت زباله شهری نیز در سطح متوسط ارزیابی گشت.

    نتیجه گیری

     بر مبنای نتایج می توان گفت که سطح آگاهی، نگرش و عملکرد زنان به ترتیب خوب، متوسط و ضعیف بوده است. در این راستا به منظور جلب مشارکت بیشتر در برنامه بازیافت، برگزاری کارگاه های مدون آموزشی و برنامه های تشویقی در زمینه بازیافت و همچنین بهبود عملکرد مدیریت پسماند شهری می تواند در ارتقای این فعالیت زیست محیطی موثر باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، بازیافت، پسماند خانگی، عملکرد، نگرش
  • سیامک پورعبدیان، عاطفه محمودی*، فرهاد فروهرمجد، مرجان منصوریان، نیلوفر ضیایی صفحات 17-25
    مقدمه
     صدا شایع ترین عامل استرس زا در محیط های کاری است که می تواند اثرات زیان آوری را به دنبال داشته باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات زمان مواجهه با صدا و تراز فشار آن بر میزان خستگی ذهنی و ترشح هورمون نورآدرنالین در بدن انسان در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر طی چهار روز متوالی در ارتباط با 10 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت گرفت. افراد مورد مطالعه در روزهای اول (نیم ساعت) و دوم (یک ساعت) با تراز 85 دسی بل و در روزهای سوم (نیم ساعت) و چهارم (یک ساعت) با تراز 90 دسی بل مواجهه یافتند. هر روز افراد قبل و بعد از مواجهه، 20 سوال ریاضی را حل می کردند و میزان خستگی ذهنی خود را بر روی مقیاس آنالوگ بصری (VAS: Visual Analog Scale) علامت می زدند. شایان ذکر است که از تمامی افراد قبل و بعد از مواجهه، نمونه خون گرفته شد. در نهایت، نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز گردیدند.
    یافته ها
    سطح هورمون نورآدرنالین تنها در زمان نیم ساعت مواجهه با تراز 90 دسی بل اختلاف معناداری با یک ساعت مواجهه با همین تراز داشت (037/0P=) و در سایر زمان های مواجهه اختلاف معناداری مشاهده نشد. باید خاطرنشان ساخت که در خستگی ذهنی در تمامی حالات، قبل و بعد از مواجهه با ترازهای فشار صوت 85 و 90 دسی بل اختلاف معناداری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    افزایش زمان مواجهه با صدا، تنها باعث افزایش میزان خستگی ذهنی گردید؛ اما تغییری در ترشح نورآدرنالین ایجاد نکرد. علاوه براین، افزایش تراز فشار صوت از 85 به 90 دسی بل موجب افزایش میزان خستگی ذهنی و ترشح نورآدرنالین نگردید؛ از این رو به نظر می رسد که در کوتاه مدت، افزایش زمان مواجهه نسبت به افزایش تراز فشار صوت در ایجاد خستگی ذهنی مهم تر می باشد.
    کلیدواژگان: تراز فشار صوت، خستگی ذهنی، زمان مواجهه، نورآدرنالین
  • اکبر طاهریان، معصومه شجاعی*، افخم دانشفر، مریم شریف دوست صفحات 26-32
    مقدمه
    شاخص توده بدنی (BMI: Body Mass Index) یکی از پارامترهای پیکرسنجی اشخاص می باشد که با سلامت جسمی ارتباط دارد. کنترل این شاخص در کودکی در حد میانگین (هم در کودکی و هم در دیگر مقاطع سنی) در دوری از عوارض ناشی از آن از قبیل بیماری های مرتبط با اضافه وزن و کمبود آن مفید می باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین میانگین شاخص توده بدنی در دوره سنی مربوط به دبستان و نیز مقایسه آن با میانگین استاندارد جهانی انجام شد.
    روش ها
    شرکت کنندگان در پژوهش توصیفی- تحلیلی و مقطعی حاضر، 384 کودک از 7 سالگی تا شروع 12 سالگی به تعداد مساوی برای هر دو جنس بودند که از جامعه 154853 نفری دانش آموزان دبستانی شهر اصفهان به روش خوشه ای انتخاب شدند. باید خاطرنشان ساخت که قامت توسط متر استاندارد، جرم به وسیله ترازو و شاخص توده بدنی با استفاده از فرمول مربوطه تعیین گردید. همچنین، تحلیل واریانس یک راهه به منظور مقایسه میانگین های پژوهش حاضر با میانگین های مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (Centers for Disease Control and Prevention CDC:) و نرم افزار Excel برای رسم نمودار ها مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین شاخص توده بدنی دختران و پسران دبستانی به ترتیب 06/17 و 47/17 به دست آمد. شایان ذکر است که تفاوت معنا داری بین میانگین های حاصل از پژوهش حاضر با مقادیر استاندارد جهانی وجود نداشت (764/0sig ANOVA=).
    نتیجه گیری
    مقایسه نتایج حاصل از پژوهش حاضر با مقادیر استاندارد CDC نشان داد که وضعیت سلامت کودکان دختر و پسر در شهر اصفهان مشابه می باشد و می توان جداول CDC را برای رده سنی 7 تا 12 سال مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: انسان، پیکرسنجی، سلامت کودک
  • کامبیز دیبا، مریم شاهپلنگی، فهیم امینی، علی احمد آقاپور، حسن خرسندی* صفحات 33-41
    مقدمه
    بیمارستان ها با توجه به پتانسیل بالای دانسیته میکروبی و سطح پایین ایمنی تعدادی از بیماران می توانند به عنوان یکی از مستعدترین مکان ها برای شیوع عفونت های مرتبط با بیوآئروسل ها باشند. در این راستا، بررسی نوع و تراکم بیوآئروسل های قارچی، پایش ادواری و کنترل مستمر در بیمارستان ها می تواند نقش موثری در کنترل عفونت های بیمارستانی داشته باشد. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف بررسی نوع و تراکم بیوآئروسل های قارچی در هوای بخش های مختلف سه بیمارستان آموزشی- درمانی انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 272 نمونه از بخش های منتخب با تاکید بر بخش های ویژه سه بیمارستان آموزشی- درمانی از زمستان سال 1394 تا بهار سال 1395 با استفاده از نمونه بردار Quick Take 30 بر مبنای روش استاندارد0800 NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) و نمونه برداری تک مرحله ای Anderson تهیه شدند و پس از تشخیص با استفاده از روش های استاندارد، بررسی گردیدند.
    یافته ها
    میانگین تراکم قارچ ها در هوای بیمارستان های H1، H2 و H3 به ترتیب 96، 65 و 44 کلنی در هر متر مکعب از هوا بود. بر این اساس، کیفیت هوای بخش های مختلف هر سه بیمارستان از نظر حضور بیوآئروسل های قارچی مطابق با استاندارد EU GMP (European Union Good Manufacturing Practice) در سطح آلودگی متوسط قرار داشت. همچنین، بین تراکم قارچ ها در هوای داخل و تعداد افراد حاضر در نقاط مختلف بیمارستان هایH1 و H3 همبستگی قوی مشاهده گردید. با استناد به یافته های تشخیصی، پنی سیلیوم، آسپرژیلوس، کلادسپوریوم و آلترناریا از گونه های غالب در بیمارستان های مورد مطالعه بودند.
    نتیجه گیری
    پایش ادواری و کنترل مستمر هوای بیمارستان ها از نظر آلودگی به بیوآئروسل های قارچی از طریق تشکیل کمیته های فعال کنترل عفونت و بهداشت محیط می بایست در اولویت کارهای مدیریت بیمارستانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، بیمارستان، قارچ
  • محمد شعبانی، حمید نجات*، محمدرضا صفاریان صفحات 42-52
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر کیفیت زندگی بر کمال گرایی و نشخوار فکری بیماران مبتلا به میگرن انجام شد.
    روش ها
    پژوهش نیمه تجربی حاضر از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به سردردهای میگرنی مراجعه کننده به بیمارستان ها و مراکز پزشکی- درمانی شهر تربت حیدریه تشکیل دادند. افراد نمونه نیز 30 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی از بین مراجعه کنندگان به مراکز مذکور انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جای گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس کمال گرایی چند بعدی Frost (Frost Multidimensional Perfectionism) (1990)، پرسشنامه سردرد میگرن اهواز (AMQ: Ahwaz Migraine Headache) و پرسشنامه پاسخ های نشخواری Hoeksو Muro (RRS: Rushing Responses Questionnaire) بودند که قبل و بعد از مداخله توسط هر دو گروه تکمیل شدند. در نهایت، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 22 تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان دادند که اثر درمان مبتنی بر کیفیت زندگی بر نشخوار فکری بیماران مبتلا به میگرن معنادار می باشد (05/0>P)؛ اما تاثیر آن بر کمال گرایی معنادار نیست (05/0<P).
    نتیجه گیری
    بر مبنای نتایج می توان گفت که درمان مبتنی بر کیفیت زندگی (Quality of Life Therapy) بر کاهش نشخوار فکری بیماران مبتلا به میگرن مفید می باشد؛ اما بر کمال گرایی آن ها تاثیری ندارد که این امر نیازمند بررسی های بیشتر می باشد؛ بنابراین، لزوم توجه به درمان مبتنی بر کیفیت زندگی جهت درمان سردرد های میگرنی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر کیفیت زندگی، کمال گرایی، میگرن، نشخوار فکری
  • حمیدرضا پورزمانی *، پریسا معتمدی صفحات 53-62
    مقدمه

    دیکلوفناک با فرمول شیمیایی C14H11Cl2NO2 یکی از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی است که برای کاهش التهاب و از بین بردن درد در شرایطی مانند آرتریت و یا آسیب حاد مورد استفاده قرار می گیرد. مقادیر بالای این نوع ترکیبات آلاینده در محیط زیست باعث ایجاد نگرانی های عمده همچون مقاومت باکتریایی و اختلال عملکرد هورمونی انسان شده است. ازاینرو هدف از انجام این مطالعه بررسی کارایی فرآیند اکسیداسیون اولتراسونیک در حذف داروی دیکلوفناک از محلول های آبی بود.

    روش ها

     این مطالعه تجربی- مداخله ای به منظور بررسی حذف داروی دیکلوفناک از محلول های آبی از طریق فرآیند اکسیداسیون اولتراسونیک در شرایط آزمایشگاهی بر روی نمونه های سنتتیک انجام گرفت. درنهایت برای اندازه گیری دیکلوفناک از یک دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به ستون DB-5 استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Design Expert بخش آنالیز واریانس (ANOVA) صورت گرفت.

    یافته ها

     نتایج حاصل از مدل طراحی تاگوچی نشان داد که حداکثر بازدهی تجزیه دیکلوفناک (87/95 درصد) به وسیله فرآیند اولتراسونیک تحت شرایط اپتیمم توان 70 وات،pH برابر 9، زمان واکنش 10 دقیقه و غلظت اولیه دارو 1 میلی گرم برلیتراتفاق می افتد. آزمایش های تاثیر فاکتورها نشان داد که بازدهی تجزیه دیکلوفناک با کاهش غلظت اولیه دارو و افزایش توان اولتراسونیک، زمان واکنش و pH اولیه افزایش می یابد. مقدار R2 بالا و (P value < 0.05) مناسب بودن مدل انتخاب شده را نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده میتوان نتیجه گیری کرد که فرآیند اولتراسونیک به تنهایی فرآیند مناسبی در تجزیه داروی دیکلوفناک از محلول های آبی می باشد.

    کلیدواژگان: اکسیداسیون اولتراسونیک، داروهای غیراستروئیدی، دیکلوفناک، محلول های آبی
  • فاطمه اخوان عبیری، محمدرضا شعیری*، محمد غلامی فشارکی صفحات 63-73
    مقدمه
    پریشانی روان شناختی به عنوان کنش وری غیرانطباقی روان شناختی طی رخدادهای تنش زا براساس متغیرهای مختلف مورد پیش بینی قرار گرفته است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تغییرات پریشانی روان شناختی براساس اضطراب دلبستگی با درنظرگرفتن نقش واسطه ای کمال گرایی انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی می باشد. نمونه پژوهش را 280 نفر از دانشجویان کارشناسی و دکترای حرفه ای مشغول به تحصیل در نیم سال نخست سال تحصیلی 97-1396 تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده بودند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از: مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس (Depression, Anxiety and Stress Scale21)، پرسشنامه تجارب مربوط به روابط نزدیک (Experiences of Close Relationship–Revised) و مقیاس کمال گرایی چندبعدی Frost (Frost Multidimensional Perfectionism Scale). در این مطالعه داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS 23 و AMOS 18 تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که بین اضطراب دلبستگی با مولفه های اضطراب، افسردگی و استرس پریشانی روان شناختی و کمال گرایی رابطه مثبت و معناداری (01/0P<) وجود دارد. یافته های به دست آمده با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری، نقش واسطه ای متغیر کمال گرایی را در رابطه بین اضطراب دلبستگی و هر سه زیرمقیاس پریشانی روان شناختی تایید نمودند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نقش واسطه ای متغیر کمال گرایی را در رابطه بین اضطراب دلبستگی و ابعاد پریشانی روان شناختی تایید نمودند. بدین سان می توان در گستره روابط بین فردی، تربیتی، خانوادگی و درمانی به متغیرهای یادشده توجه نمود.
    کلیدواژگان: اضطراب دلبستگی، پریشانی روان شناختی، کمال گرایی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • فاضل رجبی، مهدی جهانگیری*، فاطمه توانا شولی، شیرین راستکار صفحات 74-82
    مقدمه
     وقوع حریق در ساختمان ها، خسارت های فراوانی را بر جوامع و افراد تحمیل می کند. این موضوع در ساختمان های تجاری چندطبقه به دلیل بار زیاد مواد سوختنی، جمعیت زیاد و آموزش ندیده، ارزش بالای ساختمان و تجهیزات درون آن و پیچیده بودن تخلیه اضطراری و عملیات اطفای حریق بسیار اهمیت دارد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ریسک حریق در ساختمان های تجاری چندطبقه شهر شیراز انجام شد.
    روش ها
    مطالعه مقطعی- توصیفی حاضر در ارتباط با 22 ساختمان تجاری چندطبقه شهر شیراز که به طور میانگین چهار طبقه داشتند، انجام شد. بررسی میدانی با استفاده از چک لیست های استخراج شده از استاندارد NFPA 101 (National Fire Protection Association) انجام شد و در ادامه، ریسک حریق از سه بعد الزامات کنترل حریق، الزامات راه های خروجی و الزامات ایمنی کلی حریق با استفاده از نرم افزار CFSES (Computerized Fire Safety Evaluation System) ارزیابی گردید. نتایج نهایی مطالعه نیز با استفاده از نرم افزار Excel 2013 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که در بین پارامترهای ایمنی حریق مورد بررسی در ساختمان ها، پارامتر سازه، بهترین وضعیت و پارامترهای کنترل دود و آب فشان، بدترین وضعیت را داشتند. علاوه براین، نتایج نهایی ارزیابی ریسک حریق حاکی از آن بودند که 50 درصد از ساختمان ها در بعد کنترل حریق، 73 درصد در بعد راه های خروجی و 5/45 درصد در بعد ایمنی کلی حریق، ریسک غیر قابل قبولی داشتند. به طور کلی، ریسک حریق تنها در 5 ساختمان (7/22 درصد) از 22 ساختمان مورد بررسی در هر سه بعد قابل قبول بود.
    نتیجه گیری
    وضعیت ایمنی حریق در ساختمان های مورد بررسی نامطلوب بود؛ بنابراین انجام اقداماتی نظیر اصلاح وضعیت راه های خروجی، نصب سامانه های خودکار کشف، اعلام و اطفای حریق و تدوین و اجرای برنامه واکنش در برابر شرایط اضطراری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، حریق، ساختمان های تجاری چندطبقه
  • فرشته کیانی، احمد باهنر، محمدرضا مراثی* صفحات 83-90
    مقدمه

    با وجود کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی در سال های اخیر در کشورهای توسعه یافته، مرگ و میر به دلیل بیماری های ایسکمیک قلبی و عوارض ناشی از آن هنوز به عنوان رتبه اول مرگ و میرها در ایران مطرح می باشد. با این وجود، تغییر در روند بیماری و نقش متغیرهای دموگرافیک در آن به طور کامل شناخته نشده است. آنالیز سن- دوره- هم گروه تولد می تواند به فهم بهتر روند مرگ و میر و پیش بینی آن در آینده نزدیک کمک کند.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع پانل های مقطعی می باشد که در آن با استفاده از آنالیز داده ها توسط نرم افزار MIAMOD (Mortality-Incidence Analysis Model) و کاربرد مدل سن- دوره و هم گروه تولد، روند و میزان مرگ ناشی از بیماری های ایسکمیک قلبی طی سال های 92-1383 برآورد گردید و میزان آن برای سال های 97-1393 پیش بینی شد. نمونه های مورد مطالعه در پژوهش حاضر افرادی بودند که اطلاعات آن ها از بانک اطلاعاتی جمع آوری شده در واحد پایش و ثبت بیماری های قلبی- عروقی پژوهشکده قلب و عروق اصفهان استخراج گردیده بود.

    یافته ها

    بر مبنای نتایج می توان گفت که مقدار تطبیق شده سنی میزان مرگ در مردان نسبت به زنان بالاتر می باشد. بر مبنای نتایج برآورد می شود که میزان تطبیق سنی مرگ ناشی از ایسکمی قلبی طی سال های 1383 تا 1392 به ترتیب به طور متوسط در هر سال در مردان 6/13 درصد و در زنان 7/14 درصد افزایش یابد و میزان مذکور از سال 1393 تا سال 1397 به طور متوسط در هر سال به ترتیب در مردان 1/14 درصد و در زنان 10 درصد افزایش پیدا کند. با توجه به نتایج مشاهده گردید که با افزایش سن، میزان مرگ افزایش می یابد که شتاب افزایش در هم گروه های تولد در سال های دورتر (15-1311) بیشتر از سال های نزدیک تر (55-1351) بوده است.

    نتیجه گیری

    برآوردها و پیش بینی های مطالعه حاضر براساس مدل کوهورت- دوره- سن (APC: Age-Period-Cohort) می توانند نقش مشکل بیماری ایسکمی قلبی را برای مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: بیماریهای ایسکمیک قلبی، سن- دوره و همگروه تولد، کم ثبتی، مرگ و میر
|
  • Fatemeh Moradi, Keyhan Lotfi, Mehran Nouri*, Gholamreza Askari Pages 1-7
    Background
     Obesity is an excessive amount of energy stored in a form of fat in body, which is a serious medical, social, and economic problem. The factors affecting obesity include geographic location, environment, genetic effects, energy imbalance, inappropriate diet, and physical inactivity. It has been shown that green coffee extract can affect weight by changing plasma adiponectin levels, distributing body fat, and decreasing the concentration of fatty acids. This study aimed to summarize the data from clinical and laboratory trials related to the effect of green coffee supplementation on weight and parameters associated with obesity.
    Methods
     To conduct the study, the articles published between 1990 and 2018 related to the effect of green coffee supplement on weight loss were searched in PubMed, Scopus, ISI, and Google Scholar databases. The search process was accomplished using the keywords of Green Coffee, Green Coffee Extract, Roasted Coffee, Decaffeinated Coffee, Chloronergic Acid, Obesity, Overweight, Body Fat Percent, BMI, Abdominal Fat, Antiobesity Agent, Weight Loss, Weight Decrease, Weight Gain, and Weight Control.
    Findings
     The exact mechanism of green coffee extract in weight loss, BMI, and body fat percentage is still unknown. The findings suggest that chlorogenic acid plays a major role in weight changes due to its various antioxidant properties and its effect on anti-inflammatory factors, which can be manifested by a reduction in weight loss, BMI, or other parameters. Some studies have also shown the effects of green coffee bean extract on the changes in liver PPAR expression.
    Conclusion
     Green coffee can affect lipid and glucose metabolism, which includes reduction of serum insulin as a result of a reduction in glucose uptake, inhibition of glucose 6 phosphatase activity, as well as suppression of lipid absorption, decrease of lipogenesis, and increase of lipolysis. These changes lead to weight loss, reduced fat percentage, and decreased BMI.
    Keywords: Abdominal obesity, Body fat percentage, Decaffeinated coffee, Green coffee, Green coffee extract, Obesity, Overweight
  • Yaghoub Hajizadeh, Ghasem Kiani Feizabadi *, Aref Rezaee, Ali Sadeghi hasanabadi, Saeid Fadaei, Mohammad Darvish Motavali, Hossein Karimi Pages 8-16
    Background

    One of the major aspects of waste management is recycling. Planning for recycling requires having an accurate estimation of the knowledge, attitude, and performance of the community about waste recycling. Therefore, this study aimed to investigate the levels of awareness, attitude, and performance of women of Hassanabad city in Isfahan province, Iran towards waste recycling.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed using a researcher-made questionnaire as the data collection tool. The validity of the questionnaire was approved by Cronbach’s alpha. The samples were selected through cluster sampling from the study population of women in Hassanabad town. For this purpose, two clusters were chosen randomly from five zones of the city (i.e., north, south, east, west, and center). Each cluster included one region and 25 households were selected out of each cluster. It should be noted that the questionnaire entailed five parts, namely demographic characteristics, awareness, attitude, performance, and satisfaction level. All the data were analyzed using the SPSS software version 22.

    Findings

    Our findings showed that the mean age of the subjects was 38.37±10.9 years. Moreover, the knowledge level was weak, moderate, and good in 20%, 38.4%, and 41.6% of the participants, respectively. Approximately 24.8%, 48%, and 27.2% of the women had weak, moderate, and good attitudes toward recycling, respectively. Furthermore, 49.6% of the individuals showed weak performance, while 34.4% were moderate and 16% were of good performance. It should be noted that the socio-demographic characteristics, including age, education, and family size were significantly associated with the awareness, attitude, and performance of the participants. The satisfaction level of women with the performance of waste management plan was evaluated as moderate.

    Conclusion

    According to the results of this study, The level of awareness, attitude, and performance of women in Hassanabad city was high, moderate, and low, respectively. Therefore, educational workshops and motivational programs for recycling and improving the performance of urban waste management can result in increased participation and better recycling.

    Keywords: Attitude, Awareness, Household waste, Performance, Recycling
  • Siamak Pourabdian, Atefeh Mahmoudi*, Farhad Forouhar Majd, Marjan Mansourian, Niloofar Ziayi Pages 17-25
    Background
    Noise is one of the most common stress-inducing factors in a workplace and can cause many detrimental effects. Regarding this, the present study was conducted to investigate the effects of exposure time to noise and sound pressure level on mental fatigue and release of noradrenaline in the human body under lab situations.
    Methods
    This study was conduced on 10 students of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, during 4 consecutive days. The subjects were exposed to the noise levels of 85 and 90 dB on the first (0.5 h)/second (1 h) and third (0.5 h)/fourth (1 h) days, respectively. They solved 20 mathematic questions before and after exposure to noise every day, and then marked their fatigue severity on a visual analog scale. In addition, blood samples were collected before and after exposure to noise. The data were analyzed in SPSS software (verion 20).
    Findings
    The noradrenaline level estimated after 0.5 h exposure to 90 dB was significantly different with the level obtained after 1 h exposure to the same sound level (P=0.037). However, no significant difference was observed for other exposure durations. Furthermore, the mental fatigue degrees evalauted before exposure to the sound pressure levels of 85 and 90 dB were significanty different form those measured after exposure to these pressure levels in all situations.
    Conclusion
    As the findings indicated, the elongation of time exposure to noise led to the elevation of mental fatigue; however, it resulted in no change in the level of noradrenaline. Furthermore, the rise of noise level from 85 to 90 dB did not lead to the elevation of mental fatigue and noradrenaline release. Consequently, it seems that increased exposure time to noise is more important in causing mental fatigue than the sound pressure level in a short period of time.
  • Akbar Taherian, Masoumeh Shojaei*, Afkham Daneshfar, Maryam Sharifdoust Pages 26-32
    Background
    Body mass index (BMI) is one of the physical features of individuals that is related to physical health. The maintenance of this index at a normal range during childhood play a significant role in avoiding complications, such as diseases associated with underweight or overweight. The purpose of this study was to determine the mean BMI in primary school and also compare the obtained results with those of the global average.
    Methods
    This descriptive-analytic and cross-sectional study was conducted on 384 children within the age range of 7-12 years old using a cluster random sampling method from a population of 154853 schoolchildren in Isfahan, Iran. Regarding gender distribution, an equal number of male and female students were enrolled in the current study. To this end, the height and weight were measured using a standard meter and scale to determine body mass index. Moreover, One-way ANOVA was used to compare the means of the present study with those of Centers for Disease Control and Prevention (CDCs). The Excel software was utilized for figures.
    Findings
    The means BMI for boys and girls were 17.06 and 17.47, respectively. There was no significant difference between the mean values of the present study with those of global standard (P= 0.764).
    Conclusion
    The comparison of the results of the present study with the standard values of CDCs showed that the health status of girls and boys in the city of Isfahan is similar. Furthermore, the CDCs tables can be used for children within the age range of 7-12 years.
    Keywords: Anthropometry, Child health, Humans
  • Kambiz Diba, Maryam Shahpalangi, Fahim Amini, Ali Ahmad Aghapour, Hassan Khorsandi* Pages 33-41
    Background
    Hospitals are among the most susceptible places to the distribution of bioaerosol-related infections given their potential for a high microbial density and Low immunity of a number of patients. Accordingly, the investigation of the types and concentration of fungal bioaerosols, as well as the implementation of periodic monitoring and constant control, in hospitals can play a significant role in controlling nosocomial infections. Regarding this, the aim of the present study was to investigate the types and concentration of fungal bioaerosols in the indoor air of different units of three teaching hospitals.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 272 samples obtained from selected units, with an emphasis on the special units of three teaching hospitals, during the first six months of 2016. The sampling was performed using the Quick Take 30 sampler according to a standard method recommended by the National Institute for Occupational Safety and Health (0800), as well as the Andersen single-step sampler. After identification by standard methods, they were analyzed.
    Findings
    The mean fungal concentrations were estimated at 96, 65, and 44 CFU/m3</sup> in the H1, H2, and H3 hospitals, respectively. Accordingly, the air quality of the different units under investigation was ranked intermediate based on the standard of the European Union Good Manufacturing Practice. The results demonstrated a strong correlation between population density and fungal concentration in the indoor air of H1 and H3 hospitals. Based on diagnostic findings, Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, and Alternaria species were the most common fungi in the studied hospitals.
    Conclusion
    Based on the findings, the periodic monitoring and constant control of fungal bioaerosols in the indoor air of hospitals should be prioritized in the hospital management process. This end can be accomplished by the establishment of active committees controlling infection and environmental health.
    Keywords: Air pollution, Hospital, Fungus
  • Mohammad Shabani, Hamid Najat*, Mohammad Reza Saffarian Pages 42-52
    Background
    The present study aimed to evaluate the efficacy of qualityof-life therapy on perfectionism and rumination in patients with migraine.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted using a pretestposttest design with a control group. The statistical population of the study included all patients with migraine headache referred to hospitals and medical centers of Torbat Heydarieh, Khorasan Razavi, Iran. The study sample consisted of 30 people who were randomly divided into two groups (n=15). The research instrument included Frost Multidimensional Perfectionism scale (1990), Ahwaz migraine headache questionnaire (AMQ), and the rushing responses questionnaire (RRS) of Hoeks and Muro that were completed before and after the intervention by both groups. The collected data were analyzed using SPSS software (version 22).
    Findings
    The results of covariance analysis showed that the effect of quality-of-life therapy on the rumination of migraine patients was significant (P<0.05). However, the effect of this treatment on perfectionism was not significant (P>0.05).
    Conclusion
    On the basis of the results, the quality-of-life therapy therapy was helpful in reducing rumination in patients with migraine. However, the findings indicated that this therapy did not have a sitgnificant effect on perfectionism, which needs to investigated in future studies. Therefore, the need for the attention to the quality of life treatment is necessary to treat migraine headaches.
    Keywords: Migraine, Perfectionism, Rumination, Therapy based on quality of life
  • Hamidreza Pourzamani *, Prisa Motamedi Pages 53-62
    Background

    Diclofenac with the chemical formula C14H11Cl2NO2 is a non-steroidal anti-inflammatory drug used to reduce inflammation and relieve pain in conditions, such as arthritis or acute injury. High levels of this type of pollutant in the environment have caused major concerns, such as bacterial resistance and human hormonal disruption. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the efficacy of ultrasonic oxidation in removing diclofenac from aqueous solutions.

    Methods

    This experimental-interventional study was conducted to investigate the removal of diclofenac from aqueous solutions through ultrasonic oxidation in laboratory conditions on synthetic samples. Finally, an MSC-equipped GC-MS with splitless/splitless injection was used to measure Diclofenac. Data analysis were performed using ANOVA in Design Expert software.

    Findings

    The obtained results showed that the maximum degradation efficiency of Diclofenac (95.8%) by ultrasonic process occurred under the optimum conditions of the power of 70 W, pH of 9, the reaction time of min 10, and drug initial concentration of 1 mg/L. Regarding the effect of factors, it was shown that the efficiency of Diclofenac degradation increased by decreasing the initial concentration of the drug as well as increasing the ultrasonic strength, reaction time, and initial pH. The high R2 value and P-value less than 0.05 were indicative of appropriateness of the model.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that the ultrasonic process alone is a suitable process for the decomposition of Diclofenac from aqueous solutions.

    Keywords: Aqueous solution, Diclofenac, Non-steroid drug, Ultrasonic oxidation
  • Fatemeh Akhavan Abiri, Mohammad Reza Shairi*, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 63-73
    Background
     As a maladaptive psychological function, psychological distress has been predicted by different variables. The aim of the current study was to predict variations in psychological distress according to attachment anxiety with regard to the mediating role of perfectionism.
    Methods
     This descriptive and correlational study was conducted on 280 bachelor and master students of Shahed University, Tehran, Iran. The study subjects were selected using a cluster sampling technique among those studying in the first semester of 2017-18. The employed tools in the present study included Depression, Anxiety and Stress Scale-21 item (DASS-21), Experiences in Close Relationship-Revised (ECR-R), and Frost Multidimensional Perfectionism Scale (FMPS). The obtained data were analyzed using SPSS software (version 23) and AMOS (version 18).
    Findings
     The findings demonstrated that attachment anxiety had a positive significant relationship with anxiety, depression, stress, and perfectionism (P<0.01). Findings in structural equation modeling confirmed the mediating role of perfectionism in the relationship between attachment anxiety and all three dimensions of psychological distress.
    Conclusion
     The obtained results of the current research confirmed the mediating role of perfectionism in the relationship between attachment anxiety and psychological distress. Therefore, the roles of the mentioned variables are considered important in the development of interpersonal, family, and therapeutic relationships.
    Keywords: Attachment anxiety Perfectionism, Psychological distress, Structural equation modeling
  • Fazel Rajabi, Mehdi Jahangiri*, Fatemeh Tavana Shooli, Shirin Rastkar Pages 74-82
    Background
     The occurrence of fire in buildings inflicts considerable damage on communities and individuals. This issue is very important in multi-story commercial buildings due to the high fire load, large and untrained population, high value of building and its equipment, complexity of emergency evacuation, and firefighting operations. This study was conducted to evaluate the fire risk of multi-story commercial buildings in Shiraz, Iran.
    Methods
     This descriptive cross-sectional study was carried out in 22 multi-story commercial buildings of Shiraz with an average of four floors. A field survey was performed using the checklist extracted from the National Fire Protection Association 101 standard. Then fire risk was assessed with regard to three aspects, including the requirements of fire control, requirements of egress routes, and requirements of general fire safety, using the Computerized Fire Safety Evaluation System software. The final results of the study were analyzed using Excel 2013 software.
    Findings
     According to the obtained results, among the fire safety parameters studied in the buildings, the parameters of construction, as well as the parameters of smoke and sprinkler control, had the best and worst conditions, respectively. In addition, final results of fire assessment risk indicated that 50%, 73%, and 45.5% of the buildings had unacceptable risk regarding the aspects of fire control, egress routes, and general fire safety, respectively. In general, fire risk was acceptable from all three aspects in only five buildings (22.7%) of all the surveyed samples.
    Conclusion
     The fire safety condition was undesirable in the studied buildings; therefore, it is necessary to implement measures, such as the modification of egress routes, installation of automatic systems of fire detection, fire alarm, and fire suppression, as well as the development of an emergency response plan.
    Keywords: Fire, Multi-story commercial building, Risk assessment
  • Fereshteh Kiani, Ahmad Bahonar, Mohammad Reza Maracy* Pages 83-90
    Background

    Despite the recent decrease in heart disease mortality in developed countries, ischemic heart disease (IHD)-induced mortality is still ranked first in Iran. However, there is no conceptualization of changes occurred in the disease process and the role demographic variables may play in this regard. Age-period-birth cohort (APC) analysis can deepen the understanding of mortality process, and help its prediction in the near future.

    Methods

    The present study was a panel of cross-sectional cohort estimating IHD-induced mortality rate during 2004-2013 with the use of the "APC model. Moreover, this study aimed to this mortality rate for 2014-2018 using the mortality-incidence analysis model-MIAMOD software. The study sample consisted of individuals selected from the database collected at Monitoring and Registration Unit of the Cardiovascular Diseases in Isfahan Cardiovascular Research Institute, Isfahan, Iran.

    Findings

    The age-adjusted death was higher in men than in women. The age-adjusted mortality rate of IHD during 2004-2013, on average, increased by 13.6% and 14.7% for men and women, respectively. Furthermore, it is predicted that the mortality rate would increase by 14.1% and 10% for men and women during 2014-2018in each year, respectively. The obtained results indicated that the increase of age led to the increase of mortality rate, meaning that mortality was higher in the subjects born during 1932-1936, compared to those born in 1972-1976.

    Conclusion

    The obtained results were indicative of the increasing trend of mortality in Isfahan among both men and women. Moreover, the estimation and prediction based on the (APC) Model can be used as a basis for the management of health services.

    Keywords: Age-period-cohort, Incomplete data, Ischemic heart disease, Mortality